Italiaanse fondue: bagna cauda

20 jan
Italiaanse fondue * bagna cauda. Ansjovis, knoflook

Italiaanse fondue * bagna cauda

Tijdens guur herfstweer en koud winterweer smaakt deze verwarmende Italiaanse fondue heel erg lekker. Het is bijzonder gemakkelijk om te maken. En door de vele groenten ook nog erg gezond.

Bagna cauda bestaat uit ansjovis, knoflook, olie en boter. Je kunt variëren met melk, room of truffel. De fondue heeft een zoute smaak, wat perfect samengaat met rauwe, gestoomde en / of gegrilde groenten.
Op de foto zie je bleekselderij, bloemkool (rauw en gestoomd), paprika, pastinaak en wortel. Maar experimenteer naar hartenlust met andere groenten.
Wie wil, serveert er een knapperig stuk brood bij.

Het is een voorgerecht. Als je erna bijvoorbeeld een simpele pasta eet, heb je een lekkere en gezonde maaltijd.
Tip: kies een pasta uit de oven. Die schuif je erin als je aan het voorgerecht eet. Dan kun je na de fondue lekker verder eten.

Dit heb je nodig

(vier personen)

  • 80 gram ansjovis op olijfolie, in hele fijne stukjes
  • 4-8 teentjes knoflook, geperst (naar smaak)
  • 4 eetlepels olie
  • 2 eetlepels roomboter
  • 2 eetlepels melk of room (optioneel)
  • Groenten; rauw, gegrild of gestoomd (naar smaak). Richtlijn is 100 gram groenten per persoon.

Extra

  • Fondueset of rechaud/warmhoudplaatje

Op de foto zie je een met kokend water voorverwarmd stenen bakje met dikke wanden. Hierin blijft het lang genoeg warm (voor snelle eters) en het is veiliger met een peuter aan tafel. Wie lekker rustig wil eten, gebruikt een warmhouder.

Zo maak je het

  1. Bereid de groenten voor.
  2. Verhit de olijfolie. Laat de ansjovis er op zacht vuur in oplossen totdat de saus glad is.
  3. Voeg boter en knoflook toe. Vervolgens nog melk/room, als je dat wilt. Warm nog even goed door en zet op tafel.
  4. Dip de groenten in de saus.

Bron
missFromage.com

Plaats een reactie