Zwanger uit eten, wat wel en wat niet?

4 sep

(advertorial)

Sommige zwangere vrouwen blijven bij wijze van spreken 9 maanden thuis en eten alleen gestoomde groentes, bang om iets verkeerds eten. Andere vrouwen zijn juist te laconiek en eten alles wat los en vast zit. Maar uit eten gaan kan natuurlijk best, als je oplet. Twijfel je? In een goed restaurant denken ze graag met je mee.  

Toegegeven, het kan best een uitdaging zijn om juist datgene te kiezen van een menukaart wat veilig is tijdens de zwangerschap. En de lijst met ‘verboden etenswaren’ lijkt wel steeds langer te worden. In bijna iedere groep van de Schijf van Vijf zit wel iets waarmee je rekening moet houden. Als je uit eten gaat, bijvoorbeeld naar een restaurant in Den Bosch, houd dan vooral met het volgende rekening:

Vlees

  • Bestel geen rauw vlees aIs voorgerecht, zoals carpaccio.
  • Ook aan vlees wat het lekkerste is als het niet helemaal gaar is, kleven risico’s. Dus tournedos of biefstuk zijn een no-go area. In vlees kunnen namelijk listeria en toxoplasmose voorkomen, voor een gezonde volwassene onschadelijk maar voor je ongeboren kind niet.

Groentes

  • Een salade kan natuurlijk gewoon wel. Je kan voor de zekerheid vragen of de sla zorgvuldig gewassen kan worden in verband met je zwangerschap. Ook op rauwe groentes kan namelijk toxoplasmose voorkomen.

Vis

  • Viseters kunnen beter geen roofvis (zoals tonijn) bestellen. En de vis mag niet vacuüm verpakt zijn geweest.
  • Mosselen en andere zeevruchten moeten vers en hygiënisch bereid zijn.
  • Sushi mag je ook gewoon eten, maar vermijd sushi met rauwe vis en roofvis.

Kaasplankje

  • Ook hier twijfelen veel vrouwen over wat wel en niet mag. Als het onduidelijk is welke kazen je krijgt, geef dan aan dat je alleen kazen eet die van gepasteuriseerde melk zijn gemaakt. Franse kaasjes au lait cru zijn met rauwe melk gemaakt en dus onveilig.

Dessert

  • Neem je een toetje, kijk dan of er geen rauw ei in is verwerkt. Helaas dus even geen bavarois, tiramisu of chocolademousse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: