Kaas

Zwangere vrouwen en kaas is voor velen een lastige combinatie. Wat kan wel en wat kan niet?

Het valt eigenlijk best mee. Het gaat erom dat de melk waarvan de kaas is gemaakt niet rauw is, maar gepasteuriseerd. En dat staat meestal vermeld op de verpakking.

Je kunt dus niet zeggen: ‘Brie mag niet tijdens de zwangerschap’. Het gaat erom of de brie is gemaakt van gepasteuriseerde melk (goed) of rauwe melk (onveilig).

Welke kaas mag ik eten nu ik zwanger ben?

Je mag alle kaas eten die van gepasteuriseerde melk is gemaakt. Op het etiket staat dan: gepasteuriseerde melk.

Bijna alle kaas die je in een supermarkt koopt, is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Als je kaas koopt bij een kaasboer of speciaalzaak, vraag je de verkoper om hulp.

Staat het niet op het etiket of weet de verkoper het niet? Kies dan voor een andere kaas. Er is genoeg keuze.

Welke kaas mag je niet eten tijdens de zwangerschap?

Kaas die is gemaakt van rauwmelkse kaas kun je beter laten staan.

De Franse term voor rauwmelkse kaas is: au lait cru. Als dit op het etiket staat, is het dus géén veilig kaasje.

Waarom is rauwmelkse kaas (kaas van ongepasteuriseerde melk) niet veilig?

Kaas wordt gemaakt van melk. Melk die niet gepasteuriseerd is, kan de bacterie listeria bevatten. Listeria kan schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Het kan ook tot een miskraam leiden.
Wil je meer weten over listeria? Lees dan de tekst Eten en drinken als je zwanger bent op gezondzwangerzijn.nl.

Boerenkaas / Hollandse boerenkaas

Boerenkaas is een term die wordt gebruikt voor kaas die is gemaakt van rauwe melk. Deze kaas is dus niet veilig tijdens de zwangerschap.

Let op: in harde kaas groeit geen of weinig listeria. Harde boerenkaas kan volgens die stelling niet/nauwelijks kwaad. Maar als je geen verstand hebt van kaas, is het ook lastig om te bepalen of een kaas hard genoeg is of niet. Wie aan de veilige kant wil blijven, doet er volgens mij goed aan de risico’s niet op te zoeken. Vooral omdat er genoeg kazen zijn die veilig zijn omdat die van gepasteuriseerde melk worden gemaakt.

Brie, camembert, feta, ricotta, gorgonzola tijdens de zwangerschap?

Of een kaas veilig is tijdens de zwangerschap, gaat niet om de naam van de kaas. Het gaat om de manier waarop de kaas is gemaakt. Zoals ook in de inleiding staat:

Je kunt niet zeggen: ‘Brie/camembert/gorgonzola mag niet tijdens de zwangerschap’. Het gaat erom of de brie/camembert/gorgonzola is gemaakt van gepasteuriseerde melk (goed) of rauwe melk (onveilig).

Uit eten tijdens de zwangerschap

Als je een broodje kaas of een gerecht met kaas wilt bestellen, vraag dan aan het personeel of de kaas die je wilt eten van gepasteuriseerde melk is gemaakt. Als ze dat niet weten, kies dan voor een ander gerecht.

Plaats een reactie